MSA anders dan MS & ALS

 

verschil tussen MSA en MS

Wat is het verschil tussen MSA en MS & ALS ?


Per E-Mail: 11 oktober 2010 16:17:03 GMT+02:00


Beste Prof. Dr. CRAS,


We hebben al heel wat reacties gehad op de kranten artikels en de flyers.

Ik heb ook veel telefoons gekregen van mensen die zo wat alle ziektes mixen.

De verwarring is er vooral met MS en ALS.  Sinds de uitzending op Koppen deze week, zijn er veel die denken dat het, het zelfde is als MSA...


Zou je eens in een 'klein' stukje kunnen verwoorden wat het verschil is  tussen:


MSA en ALS (mensen zeggen: 'het zijn toch ook de spieren ... is een heel zwak argument maar toch voor leken is het allemaal het zelfde - ik had deze week tijdens de begrafenis van een MSA patiënt nog een discussie hierover met enkele van zijn verre familieleden, maar het was onbegonnen werk)


MSA en MS hier is het vooral dat mensen altijd zeggen: 'ja dat ken ik' maar ze horen alleen maar de MS en horen nauwelijks dat er nog een A volgt. de verschillen opnoemen in mensen taal zou een prachtige hulp zijn.

misschien zou dat helpen om al die misverstanden uit de wereld te helpen.

Groetjes,

Rita


ANTWOORD:


Beste Rita, al die afkortingen werken inderdaad verwarrend...


MSA-AMS, ALS en MS...


Multiple sclerose is een aandoening van het centraal zenuwstelsel, veroorzaakt door ontsteking, die lukraak in de witte stof optreedt.   

Multiple sclerose komt vaak voor onder jonge volwassenen, bij vrouwen meer dan bij mannen.

De aandoening kent typisch opstoten en remissies, nieuwe klachten treden vrij plots op een verbeteren dan meestal na een paar dagen of weken, al dan niet na behandeling met cortisone intraveneus.  

Na een ziekteverloop van vele jaren krijgen veel MS patiënten loopstoornissen, maar veel patiënten blijven professioneel actief of blijven onafhankelijk voor dagelijkse activiteiten.  


ALS staat voor amyotrofe laterale sclerose, in de Verenigde Staten ook Lou Gehrig's disease genoemd, is een aandoening die gekenmerkt wordt door verlies aan motorische zenuwcellen.  

De ziekte treft inderdaad enkel het motorisch systeem, waardoor patiënten moeilijker gaan stappen, verlammingen van de armen kunnen ontwikkelen en uiteindelijk ook slikstoornissen en ademhalingsmoeilijkheden.  

Deze ernstige ziekte leidt meestal tot het overlijden na 3-5 jaar. 


Met vriendelijke groeten,


Prof. Dr. Patrick Cras, 

Diensthoofd Afdeling Neurologie , UZ Antwerpen